Fängelsestraff - Uppgift 1

Påverkar hårdare straff brottsligheten?

Vad man kan se i dagen samhälle, inte bara i Sverige men också i till exempel USA och andra länder, är att straffen vi har påverkar inte alls hur vi människor beter oss. De flesta brott som sker är faktiskt inte planerade och man agerar utifrån det första man kan komma och tänka på. Lagen kommer alltid i andra hand under jobbiga situationer och man agerar kanske för att rädda en person eller utifrån ens egen dumhet. Många gånger är också grupptryck en stor faktor till att brott sker. Alltså tänker man inte direkt på vad för konsekvenser det kommer att ge senare, utan hur det kommer de ut för sina kompisar just vid tillfället.
Själv anser jag att vi i Sverige har ett väldigt konstigt rättsystem. Speciellt under fall som misshandel, rån och våldtäckt (barn och vuxna). Misshandelsfall tas sällan upp i rättsalarna. Som skyldig får man oftast betala några tusen kronor i böter. Sällan eller aldrig tänker rättssystemet på att offret kanske har mer men, hur ska man kunna få offert att känna sig tryggt igen? Det är en fråga jag tycker att man ska fokusera sig mer på samtidigt som man ska tänka på att den som gjort offert illa måste också komma ihåg vilka konsekvenser den får. Många gånger så tänker dem antagligen att det inte var så farligt, för många vet ju att exempelvis fängelser inte är särskilt obekväma att bo i eller att det finns hjälp för dem som exempelvis skuldsätter sig genom böter till andra personer. Många gånger så känns alltså inte straffen sp mycket för dem som begår dem. Det är fel om något!

Det är bra att politikerna förstår att Sverige är dåliga på att ge ut straff till dem som begår brott. Det är också bra att de faktiskt vågar erkänna att Sverige har brister inom sin brottspolitik, vad som är fel är att det endast är politikerna som diskuterar det, man ser ju sällan att det blir en allmän fråga för folket.

För att minska brott tror jag att det måste blir en mer allmän sak att prata om. Ta upp det mer i skolor, framför allt i yngre åldrar och diskutera vad som är rätt och fel. Jag tror att ju mer man pratar om vad som är rätt och fel och om hur rättsystemet fungerar och så, kommer det automatisk minska för att man kommer veta och förstå mer om varför och hur man begår vissa saker eller varför man blir utsatta för dem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0