Rättskunskap Uppg 2 Kvinnovåld

Tankar kring våld och kvinnovåld...

Varför kvinnor blir slagna eller varför män slår är något som vi egentligen aldrig kan helt förstå. Anledningarna är för många, och antagligen för löjliga för att ens vilja förstå. Det är klart att man kan anta att våldet i hemmen är maktrelaterade, men påverkar vi inte det maktbehovet själva då, man som kvinna?
I det samhälle vi lever i nu är det nästan som ett behov att ha makt. Så det kanske inte är särskilt konstigt att våld uppstår, våld på gatan, våld i hemmen, det finns våld överallt, och det finns kanske ingen direkt lösning på våldet. Människor är till naturen giriga och maktlystna, tills den dag då vi vågar bryta våra egna gener och vanor kanske vi måste stå ut med all våld, och det är hemskt!
För vad kan egentligen förklara till varför vi människor brukar våld. Gör inte allt levande det?
Bara för att det kanske är till vår natur att bruka våld är det inte okey. Redan ifrån tidig ålder borde man kanske lära alla att respektera varandra, oavsett religion, kön, hudfärg, etnicitet. För det är väl de som är grunderna till att människan i våra samhällen idag brukar våld?


Självklart har alkohol, missbruk och psykisk ohälsa en roll i hur vi beter oss över huvudtaget, men även lärdom ifrån tidig ålder att våld är okey bidrar till varför vi brukar våld, mer än vad vi kanske annars hade gjort. Vi är inte mer än människor, men vi är också det släkte i vår tid som vet hur man överreagerar, och det starkt. Vi låter våra känslor ta över och vi mister vår kontroll, är man då också påverkad av något eller inte är 100 % frisk, då är det kanske inte särskilt lätt att inte bruka våld. Samtidigt så är Sverige också ett land där vi tillåter människor konsumera alkohol, hur lätt som helst, hur mycket som helst mer eller mindre. Det är inte heller svårt, vad vi märker, att smuggla in droger och mer alkohol, när vi inte kan stoppa oss själva ifrån att konsumera och dricka/missbruka, hur ska vi då kunna kontrollera oss ifrån att slåss eller slå. Slår vi då framför allt på någon som anses eller verkar/är svagare, ja då får man makt och hurrningar ifrån människor som ser på, man kan undra om de är för att de inte vet bättre, eller om de är så pass höga att de inte förstår ett dugg.



Hade vi i Sverige ansträngt oss med utbildningar om effekter av alkohol, droger och våld hade vi kanske lärt oss ett och annat om det och kunnat kontrollera oss. Men Sverige slappar, eller så tar de tag i det i en ålder där de flesta redan har skapat sig en god uppfattning om alkohol eller droger, och det är inte på ett positivt sätt. Ett bra sätt, för vi vet väll att ungdomar idag både dricker och missbrukar, mer än någonsin.
På detta sätt kanske vi hade haft en chans att minska våld i hemmet, och mer där till!


Fängelsestraff - Uppgift 1

Påverkar hårdare straff brottsligheten?

Vad man kan se i dagen samhälle, inte bara i Sverige men också i till exempel USA och andra länder, är att straffen vi har påverkar inte alls hur vi människor beter oss. De flesta brott som sker är faktiskt inte planerade och man agerar utifrån det första man kan komma och tänka på. Lagen kommer alltid i andra hand under jobbiga situationer och man agerar kanske för att rädda en person eller utifrån ens egen dumhet. Många gånger är också grupptryck en stor faktor till att brott sker. Alltså tänker man inte direkt på vad för konsekvenser det kommer att ge senare, utan hur det kommer de ut för sina kompisar just vid tillfället.
Själv anser jag att vi i Sverige har ett väldigt konstigt rättsystem. Speciellt under fall som misshandel, rån och våldtäckt (barn och vuxna). Misshandelsfall tas sällan upp i rättsalarna. Som skyldig får man oftast betala några tusen kronor i böter. Sällan eller aldrig tänker rättssystemet på att offret kanske har mer men, hur ska man kunna få offert att känna sig tryggt igen? Det är en fråga jag tycker att man ska fokusera sig mer på samtidigt som man ska tänka på att den som gjort offert illa måste också komma ihåg vilka konsekvenser den får. Många gånger så tänker dem antagligen att det inte var så farligt, för många vet ju att exempelvis fängelser inte är särskilt obekväma att bo i eller att det finns hjälp för dem som exempelvis skuldsätter sig genom böter till andra personer. Många gånger så känns alltså inte straffen sp mycket för dem som begår dem. Det är fel om något!

Det är bra att politikerna förstår att Sverige är dåliga på att ge ut straff till dem som begår brott. Det är också bra att de faktiskt vågar erkänna att Sverige har brister inom sin brottspolitik, vad som är fel är att det endast är politikerna som diskuterar det, man ser ju sällan att det blir en allmän fråga för folket.

För att minska brott tror jag att det måste blir en mer allmän sak att prata om. Ta upp det mer i skolor, framför allt i yngre åldrar och diskutera vad som är rätt och fel. Jag tror att ju mer man pratar om vad som är rätt och fel och om hur rättsystemet fungerar och så, kommer det automatisk minska för att man kommer veta och förstå mer om varför och hur man begår vissa saker eller varför man blir utsatta för dem.


RSS 2.0